Hoe ziet jouw energierekening er in 2022 uit?

Vul 8 vragen in en ontdek of

jij meer of minder betaalt dan vorig jaar.

In 2021 betaal je gemiddeld 22 cent voor een kilowattuur stroom en 79 cent voor een kubieke meter gas (prijspeil januari 2021). Daarnaast betaal je vaste kosten aan je energiebedrijf en de netbeheerder. Hoe ziet jouw energierekening eruit en waar kun je op besparen?

In 2021 betaalt een huishouden gemiddeld € 1.610 per jaar voor energie (prijspeil januari 2021). Daarvan gaat € 600 naar stroom en € 980 naar gas. Verder betaal je vaste kosten aan het energiebedrijf en voor het netbeheer. Je krijgt ook een flink bedrag (€ 559) terug via de vermindering energiebelasting. Dit is een vast bedrag dat voor ieder huishouden hetzelfde is. Op de kosten voor gas en stroom kun je flink besparen. Bijvoorbeeld door te isoleren, slim te verwarmen en zuinige apparaten te gebruiken.

In 2022 andere prijzen

De op milieucentraal.nl genoemde prijzen voor gas en stroom zijn gebaseerd op januari 2021. Op dit moment (oktober 2021) zijn de prijzen voor gas en stroom fors gestegen. De prijzen voor 2022 zullen anders zijn. Niet voor huishoudens met een doorlopend energiecontract met vaste tarieven voor 1 of meer jaren, maar wel voor huishoudens met een aflopend contract of een variabel contract. Tussen huishoudens gaan grote verschillen ontstaan voor wat ze betalen voor 1 kuub gas en 1 kWh stroom.

Energiebedrijf: leveringskosten

De leveringskosten voor stroom en gas zijn de kosten voor de kilowatturen stroom en kubieke meters gas die je verbruikt. Op de energierekening zie je deze kosten staan onder het kopje levering of verbruik. Het bedrag (tarief) voor een kilowattuur (kWh) stroom en kubieke meter (m3) gas verschilt per energiebedrijf. Alle bedragen hieronder zijn inclusief btw.

Energiebedrijf: leveringskosten

De leveringskosten voor stroom en gas zijn de kosten voor de kilowatturen stroom en kubieke meters gas die je verbruikt. Op de energierekening zie je deze kosten staan onder het kopje levering of verbruik. Het bedrag (tarief) voor een kilowattuur (kWh) stroom en kubieke meter (m3) gas verschilt per energiebedrijf. Alle bedragen hieronder zijn inclusief btw.

Stroomprijs per kWh

Het tarief van een kWh stroom is in 2021 gemiddeld 22 cent. Daarvan is 7 cent voor de elektriciteit zelf (de marktprijs) en 15 cent voor de energiebelasting en ODE.

Gasprijs per m3

Het tarief van een m3 gas is in 2021 gemiddeld 79 cent. Daarvan is 27 cent voor het gas zelf (de marktprijs) en 52 cent voor de energiebelasting en ODE.

Marktprijs

De marktprijs is de prijs die het energiebedrijf voor 1 m3 gas en 1 kWh stroom rekent. Het energiebedrijf mag deze prijs zelf bepalen: de prijs verschilt dus per energiebedrijf. Het wordt ook wel ‘kale prijs’ of variabel leveringstarief genoemd. Over de marktprijs betaal je 21% btw.

Energiebelasting en opslag duurzame energie

De overheid heft belasting op stroom en gas. Daardoor wordt energie duurder. De overheid hoopt dat je daardoor zuiniger met energie omgaat. De overheid bepaalt hoe hoog de belasting is, het energiebedrijf heeft hier geen invloed op.

Er zijn 2 belastingen op energie:

  • de energiebelasting
  • de opslag duurzame energie (ODE). Het geld van de ODE wordt gebruikt om de productie van duurzame energie te stimuleren. 

Over de energiebelasting en ODE betaal je 21% btw.

Energiebedrijf: vaste kosten

Jouw energiebedrijf rekent vaste kosten voor het leveren van gas en stroom. Dit heet vastrecht of vaste leveringskosten. Hiervan betalen ze bijvoorbeeld hun bedrijfskosten en administratie. Het energiebedrijf mag deze vaste kosten zelf bepalen. Gemiddeld betaal je € 70 voor gas en € 71 voor stroom, bij elkaar is dat € 141. Maar de verschillen zijn groot: bij de goedkoopste aanbieder betaal je bij elkaar zo’n € 60, bij de duurste zo’n € 200.

Netbeheerkosten

Op de energierekening staan ook netbeheerkosten. Dit zijn de kosten voor je aansluiting, de meter en het transport van energie. Gemiddeld betaal je in 2021 € 442 aan netbeheerkosten (€ 254 voor elektriciteit en € 187 voor gas). Op deze kosten heb je geen invloed: de netbeheerder in jouw regio stelt deze kosten vast.

Netbeheerkosten worden ook wel netwerkkosten of capaciteitstarief genoemd. De kosten zijn opgebouwd uit: vastrecht net, capaciteitstarief, periodieke aansluitvergoeding en meterhuur.

Hoog of laag gasverbruik? Ander bedrag

Gebruik je minder dan 500 m3 gas per jaar? Dan betaal je een lager bedrag aan netbeheerkosten voor gas. Gebruik je 4.000 m3 of meer, dan betaal je juist meer. De netbeheerder bekijkt wel of je langere tijd meer of minder gas

. Als je een keer een jaar wat meer of minder gebruikt, past de netbeheerder het bedrag dus niet meteen aan (ook niet als dit komt door een koude of warme winter).

Vermindering energiebelasting

De vermindering energiebelasting (of: teruggaaf energiebelasting) is een vast bedrag dat ieder huishouden met een elektriciteitsaansluiting terugkrijgt van de belastingdienst. Het bedrag is onafhankelijk van hoeveel energie je verbruikt. Op de energierekening wordt het meestal afgetrokken van de variabele leveringskosten voor stroom (het verbruik). Als je heel weinig stroom en gas verbruikt, krijg je meer energiebelasting terug dan je betaalt.

Het bedrag dat je in 2021 terugkrijgt is € 558,56 (inclusief btw).

Waarom krijg je een vast bedrag terug?

De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte: je kunt niet zonder. Over dat deel betaal je daarom geen belasting.

Andere posten op je energierekening

Op je energierekening staan nog een paar woorden en bedragen die we hieronder uitleggen.

Correctiefactor gas: dit is een correctie die het energiebedrijf toepast omdat niet al het gas dezelfde ‘calorische waarde’ heeft (en dus niet dezelfde hoeveelheid warmte levert). Het energiebedrijf weet welke gasmix jij krijgt en past daarop de correctiefactor toe. Bij slimme meters wordt ook een temperatuurcorrectie toegepast: door warmte zet gas uit en neemt de calorische waarde af.

Regiotoeslag gas: deze toeslag betaal je voor het transport van gas. Nederland is verdeeld in 10 gasregio’s. Hoe verder je van Groningen af woont, hoe hoger de toeslag is. De toeslag zit verwerkt in de prijs voor 1 m3 gas. Jouw energiebedrijf mag er trouwens voor kiezen om voor alle klanten dezelfde toeslag te berekenen, ongeacht waar je woont.

Doe de check

Zo ziet je energierekening eruit

Wat betaal je voor de geleverde gas en stroom, vaste kosten, energiebelastingen en nestbeheerkosten?

Vul je gegevens in en check hoe jouw energierekening is opgebouwd.

Check het hier

Vast of variabel contract

Je kunt het tarief voor een m3 gas en een kWh stroom voor 1 of meer jaren vastzetten, maar je kunt ook kiezen voor een variabel tarief. Bij een vast tarief heb je zekerheid dat de marktprijs tijdens die periode gelijk blijft. De belastingen en netbeheerkosten kunnen wel wijzigen. Bij een variabel tarief kan het energiebedrijf de marktprijs regelmatig aanpassen, bijvoorbeeld elk kwartaal of half jaar. De prijs kan dan omhoog of omlaag gaan.

De overheid stelt de belastingen vast, daar heeft jouw energiebedrijf dus geen invloed op. De overheid past de belastingen meestal aan op 1 januari en/of 1 juli. De netbeheerders passen de kosten voor het netbeheer jaarlijks aan op 1 januari.

Tips om energie te besparen

01 De beste manier om je energierekening omlaag te brengen is: minder energie verbruiken. Wil je weten hoe jij scoort in vergelijking met anderen? Doe de check op Vergelijk je energieverbruik.

02 Doordat gas steeds duurder wordt, levert het nóg meer op om de isolatie van je huis te verbeteren. Veel huizen hebben nog geen spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Samen kost dat voor een hoekwoning gemiddeld € 3.500, je bespaart elk jaar € 860. Kijk op Isoleren en besparen hoeveel je in jouw huis kunt besparen.

03 Slim verwarmen kost bijna niets en je kunt er honderden euro’s mee besparen. Doe bijvoorbeeld deuren in huis dicht en verwarm alleen de kamers waar je bent. Bekijk alle bespaartips voor verwarming.

04 Check eens hoeveel stroom je apparaten verbruiken: kies voor een zuinige koelkast of wasdroger, draai overal ledlampen in en doe grote stroomslurpers de deur uit.

Berekeningen op deze website

Milieu Centraal gebruikt bij de berekeningen op deze pagina de volgende prijzen voor 2021:

  • 22 cent voor 1 kilowattuur (kWh) stroom
  • 79 cent voor 1 kubieke meter (m3) gas

Dit zijn de tarieven die het CBS hanteert (januari 2021).

De energieprijzen zijn gebaseerd op het gemiddelde van de tarieven voor variabele contracten die je meteen kan opzeggen en vaste contracten met 1 of meer jaren looptijd. Veel mensen hebben een vast contract, met gemiddeld iets lagere prijzen.